Реставриране на Fluke 845

Тук ще ви покажа реставрирането на един Null Detector на Fluke – Модел 845. След двуседмично чакане да пристигне от UK получих един от инструментите, които понякога са незаменими. Въпреки, че е на доста години, този 845 все още е с незавидни параметри – обхвати от 1 micro волт до 1000 волта и входен импеданс 10 MOhm.

Уреда купих от Ebay на много добра цена, като беше обявен като повреден при продажбата.

Пристигна добре опакован и без проблеми при транспорта.

Нямаше време за губене и веднага започнах с разглобяване и оглеждане на уреда от вътре. Както и предполагах проблемите по него бяха от потеклата батерия, но пораженията бяха големи. От доста време не ми беше попадала платка с толкова корозия по нея, причинена от електролита в батерията.

А това е виновника за поразиите и цялата платка подготвена за почистване и ремонт.

Веднага се заех въоръжен с бутилка оцет от най- евтиния и четки за измиването. Резултата дойде след 10-ина минути търкане с киселината. Разбира се след нея последва измиване с препарат за почистване, дейонизирана вода и изопропанол. Беше ми ясно, че това няма да е достатъчно и ще се наложи почистване на платката до бляскава мед и последващо калайдисване на пътеките.

След -привършване с ремонта по платката всичко беше разглобено и почистено за да съм сигурен в крайния резултат от реставрирането на уреда.

След като изсъхнаха модулите и платките подмених електролитните кондензатори по уреда. Някой от тях бяха с добри параметри. но според мен след като са работили 20-30 години е време за подмяна за да се предотврати последващо изтичане на електролит от тях. След частичното сглобяване и първо включване към захранване се зарадвах на меката светлина от двете неонови лампи в уреда.

Тук съм качил кратко видео то първото пускане след ремонта. Остава да намеря подходяща батерия (въпреки, че той може да се ползва без батерията а със захранване само от мрежата) и една липсваща букса за да приключа с цялостното му възстановяване. Надявам се да си го ползвам дълги години без да се налагат допълнителни ремонти по него.

Малко допълнително информация от проверката на уреда след пълното сглобяване без инсталирана батерия. Нивото на собствения шум на Модел 845 е от порядъка на 150nV (from -75nV to +75nV). В този клип може да се види шума. Мултиметъра е закачен към изхода на 845 на обхват 1V и съответства ~ на 1 microV на входа на уреда. При превключване на входа от нулиране към работна позиция шума се усилва с малко, но това е нормално поради наличието на около 30см кабели от входните клеми до входа на усилвателя. Тези резултати са учудващо добри като за уред на тази възраст. По спецификация шума в обхват 1 micro волт е 200 nano волта. Единствено не можах да измеря толкова висок входен импеданс, както е по спецификация. По моите сметки е от порядъка на 5 MOhm, но може би не съм го почистил добре уреда по време на реставрирането и има по-висока утечка по платките или от някой елемент. Това ще се установява в бъдеще когато намеря да поставя липсващата букса на панела.