Характериограф Tektronix 576 (Curve Tracer)

Едно от нещата които много исках да имам под ръка беше характериограф на Tektronix. Оглеждах се над една година за някой от моделите 576 или 577, който да се продава и търговеца да изпраща до България (тези машинки са доста тежки и рядко се изпращат извън USA, а в Европа се намират много трудно или на цена която не е доста приемлива). В ebay.com попаднах на един 576, който беше с международна доставка (въпреки високата сума за доставка – все пак беше около 40кг опакован). Curve Tracer-а имаше снимка на която се виждаше, че изрисува нещо на електронно лъчевата тръба. Това показваше, че поне високото напрежение на тръбата е добре, а според мен другото можеше да бъде лесно поправено. Продаваше се като неработещ – за частили или ремонт. Имаше и “прясна” табелка от калебриране през 2014 година, което пък от своя страна беше индикатор, че е използван през последните години. Имаше и инвентарен номер от Texas Instruments :). Купих го!

This image has an empty alt attribute; its file name is 1_1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1_4.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 12.jpg

Когато го получих, с голямо прискърбие разбрах, че е изпоскан (или ударен силно) при транспорта. Имаше механически счупени части – изолаторите на колекторното захранване както и откъртено парченце от електронно лъчевата тръба. Разглобих го и се опитах да пшоизправя изкривените ламарини по корпуса за да няма напрежение върху тръбата след като се събере отново. За мое щастие, не беше нарушен вакума в тръбата и тя си работи така и до днес.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_2827.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_2840.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_2842.JPG

Докато измисля как да оправя изолацията на колекторното захранване (все пак трябва да издържа до 2000V) се поразгледах из електрониката на характериографа и за мое голямо учудване открих само няколко замърсени ключа и един лош кондензатор в захранването. Кондензатора смених с нов, който беше инсталиран в корпуса на стария и върнат на място. Щеше да е трудно да намеря кондензатор със същия корпус да се продава в момента.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2_IMG_2867.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 2_IMG_2872.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 2_IMG_2873.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 2_IMG_2877.JPG

След тези интервенции Tektronix-а заработи добре и дойде ред на счупените изолатори на колекторното захранване. Тях сътворихме от PA6 като ги разделихме на две части за да може да се използват орихиналните болтове които са с цолова резба и е трудно да намеря по-дълги с които да мога да ги заменя ако ползвам цяла втулка.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_3051.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_3052.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_3053.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_3055.JPG
This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_3056.JPG

Останаха да се заменят две изгорели индикаторни лампи по характериографа, които ми изпрати колега от TekScopes групата в Yahoo. След ремонтите, почистване и подмяна на счупени компоненти се получи една апаратура в добро визуално и отлично технияеско състояние, която се надявам да ползвам във времето.

Няколко месеца по-късно успях да закупя и Tektronix 577, но за неговото състояние ще пиша отделно в друга статия.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1_IMG_3061.JPG