Лек ремонт на DC калибратор Fluke 5440A

Едно ново попадение от UK (ebay) за което искам да драсна няколко реда докато ми е още прясно в главата. Налага се да чакам кондензатори и разни други неща за да го довърша окончателно.

На първо място искам да благодаря на двама мои приятели, които организираха вземането и изпращането на калибратора от Англия до България, поради факта, че продавача оферираше само локано вземане. Цената на която го купих беше много добра, понеже Флюк-а не работеше и се продаваше за части. Ето и две снимки от сделката в ebay.co.uk.

Калибратора пристигна след около 10-ина дни в България и съответно не можах да заспя първата вечер докато не го преборя да тръгне (разбира се ще има доста работа още по него но това на по-късен етап).

На пръв поглед нямаше големи интервенции по него. За проблема по левия дисплей беше ясно още от снимките в ebay. При пускане запали с грешка и доста шумен мрежов трансформатор, което ме наведе на мисълта, че има проблеми по захранването или филтриращи кондензатори по разпределението на захранванията по платките.

Първо направих копие на всички ромове от калибратора а те се оказаха не малко. Единствения, който не успях да прочета беше MC68701L – микропроцесор с вградена Eprom. За щастие този дъмп (съдя, че е същия по продуктовия номер и версията на чипа).


Купих си сервизна документация (благодарен съм на http://artekmanuals.com – не успях да намеря документация за 5440А) и започнах да разглеждам схемите на калибратора както и да търся проблеми из него.

На доста от платките имаше електролитни кондензатори ESCON, които се бяха разтекли и беше започнал електролита да разрушава платките. Веднага се наложи измиване и почистване на тези места и смяна на лошите кондензатори.

След отстраняването на проблемите по потеклите кондензатори се захванах с другите проблеми по калибратора. Имаше изгорял 4А предпазител на 5V. Смених го и започнах да оглеждам след него какво се случва по филтъра и стабилизатора. При включване и измерване тези 5V не бяха добре – мърдаха много и започнах да изолирам едно по едно местата до където те се подават. Така или иначе нямаше успех с тях и при по-щателно разглеждане на стабилизатора се оказа, че захранването на стабилизатора (723) идва от друго (+15V) захранване и именно там е проблема. След като го проследих стигнах и до главния виновник за тези проблеми – танталов кондензатор, който пробиваше 5-10 секунди след като се включи уреда. Смених ги и уреда запали без да вади съобщение за грешка. Оставих го да загрее печката на опорния източник и му пуснах Self Test. Всичко мина без проблем и успях да го пробвам из целия обхват на работа.

Разбира се това не е всичко по него, но очаквам поръчката за всички кондензатори да пристигне и ще довърша обновяването след което ще предстои измиване, проверка и калибриране. 2-3 кондензатора които са много редки и скъпи засега ще останат оригиналните понеже са добри като показатели.